Vilka rättigheter har barn?

Ibland får jag frågan i mitt yrke om vad som gäller barn rent juridiskt. Egentligen ska inte denna blogg handla om mitt jobb, men eftersom jag har fått frågan så pass mycket den senaste tiden, så väljer jag att ta upp frågan här på min blogg så fler kan läsa om det.

För det första vill jag säga att barn har många rättigheter. Enligt FN:s barnkonvention ska alla frågor som rör barns skola, hem, vårdnad och så vidare, låta barnen själva få vara inblandade i. Det gäller alla beslut som tas kring dem. De har enligt FN:s konvention rätt till en trygg uppväxt, rätt att gå i skola, rätten att få växa upp under goda förhållanden, inte bli kränkta, slagna eller bli offer för någon förövare. Sveriges lag har tagit mycket fasta på detta. Enligt svensk lag har barn rätt att få vara inblandade i allt som rör deras vårdnad, umgänge och boende. Den svenska lagen delar upp allt detta. Enligt socialtjänstlagen ska allt som rör barn också involvera barnen som det så vackert heter. Det är det första.

Barn ska tillfrågas

För det andra ska barnen tillfrågas om allt som rör dem. När man har ett par föräldrar som är sunda och trygga, kan man gott och väl lita på dem. Men tyvärr finns det dock föräldrar som inte är bra för barnen. I sådana fall måste man tillfråga barnen om hur de har det hemma med sina föräldrar. Och det är här det blir knepigt. Till exempel ska båda föräldrarna tillfrågas om i vilken skola barnet ska gå i, enligt skollagen. Det är gott och väl så länge båda föräldrarna själva ser till vad som är bäst för sitt barn, men det är återigen svårare om någon av föräldrarna inte ser till sitt barns bästa. Det samma gäller även var barnet ska bo. Ska barnet bo med båda, eller endast med den ena föräldern? Om barnet bor endast med den ena föräldern, hur ska barnet i så fall umgås med den andra föräldern? Är barnet tillräckligt stort för att man ska kunna fråga det självt var det vill bo? Återigen säger lagen att barn ska bli tillfrågade oberoende ålder om var de vill bo och hur de vill umgås med sina föräldrar. Är barnen riktigt små, är det väldigt svårt att fråga dem om sådant som de kanske inte riktigt förstår vidden av, och då blir det så mycket viktigare att den som frågar är professionell och kan prata med barn och att barnet förstår frågorna.

Svårt med praxis

Det är svårt att döma i dessa frågor då barn ska tillfrågas om allt som rör dem. Många myndighetspersoner backar inför uppgiften att prata med barn. Då kan det vara bra att ta professionella till hjälp. På Riksbryggan kan du ställa frågor om allt som rör liknande frågor. I min mening är det väldigt viktigt att det går rätt till. Barn är kapabla till mycket. De är så kompetenta redan när de föds! Det är underbart att få följa deras väg genom livet. Är det så att någon av barnets föräldrar inte mår bra, missbrukar alkohol eller droger, eller till och med sitter i fängelse, är det ännu viktigare att barnen får komma till tals. Det finns särskilda advokater som är utbildade just för att föra barns talan. Ibland kan det vara svårt att kunna kosta på det som en advokathjälp kan erbjuda, men det finns möjlighet att få rättshjälp. Annars kan du fråga dem på Riksbryggan om vad som gäller och hur de kan hjälpa till. Lycka till!

22 Jun 2017