Ha med barn på cykeln

När min mamma var liten och morfar tog henne med på cykeln så satt hon antingen i en ryggsäck han hade på sig, på styret eller på stången framför honom. När jag själv var liten hade mamma en cykelsits som var väldigt enkel. Den såg mer ut som en gammaldags campingstol och cykelhjälm var det ingen som pratade om särskilt mycket. 

Idag är det lite annorlunda! Hur skjutsar du ditt barn när ni cyklar? På pakethållaren i en sits, i lådan på en Cargobike eller i en vagn man drar bakom cykeln? Alla tre funkar men vilken tror du är säkrast av dessa tre?

Jag rangordnar

Här kommer mina tankar kring säkerheten vid cykelturer och de tre olika sätten jag nämnt. Jag rangordnar dem utifrån hur säkra jag själv upplever dem och det är min personliga åsikt och inte tester gjorda av experter:

  1. Cykelsitsen: Det som gör att jag anser att den klassiska barnsadeln är säkrast beror på att barnet sitter ordentligt fast i den. Jag känner minsta rörelse och har kontakt med barnet. Om vi skulle köra på något skyddar min kropp. Nackdel är att om vi välter så slår barnet i marken.
  2. Lådcykel: Det som är bra med lådcyklar är att man ser sitt barn hela tiden. Det går att montera in en sits med bälte så det blir tryggt att åka i lådan också. Nackdelen är att en krock framifrån träffar barnet direkt.
  3. Cykelvagn: Det är bekvämt att cykla med en vagn och så länge barnet kan sitta still är det en bra metod. Men med barn som lärt sig knäppa upp kan det bli farligt. Dessutom har jag ingen kontakt alls med barnet i vagnen så den skulle jag bara använda på cykelvägar. 
20 Mar 2022