Viktigt att använda cykelhjälm, barn som vuxen

Att barn ska ha på sig hjälm, det är de flesta överens om så väl som att det numera är lag på att barn upp till 15 ska ha det. Men, jag anser att även vi vuxna bör ha på oss det. Det räddar liv och det skyddar våra huvuden som faktiskt är ganska ömtåliga. Om du vill köpa hjälmar till hela familjen, jämför gärna olika modeller på bästitest24.se. Det har gjorts undersökningar som visar att varje år så skadas det runt 2000 cyklister i trafiken och det allvarligt. Varje år omkommer 20–30 cyklister. Så ni ser, det är bra att faktiskt satsa på att ha hjälm på då du cyklar. Den allra vanligaste skadan är nämligen huvudskada när man kör omkull. Om du som vuxen använder hjälm är du också en bra förebild för dina och andras barn. 

Var rädd om ditt huvud

Cykelhjälmen är bra eftersom att den minskar risken för huvudskador med minst 50 %. Två av tre allvarliga huvudskador kan undvikas om cyklisten använder hjälm. Om alla använde cykelhjälm skulle antalet omkomna kunna minska med 25 %.

Om du ska köpa en hjälm till ditt barn och han eller hon är under 7 år, välj då en hjälm som har ett grönt spänne. Det är nämligen konstruerat så att det löser ut om barnet fastnar eller blir hängande i hjälmen. 

Till dig själv kan du välja vad du föredrar när det kommer till cykelhjälm. Det finns många att välja på.

30 Jun 2021