Vanliga frågor hos nyblivna föräldrar

Att bli förälder för första gången är spännande, roligt men även nervöst och oroligt. Det är många som har en hel del frågor och funderingar kring olika saker. Att veta allt från start är inte lätt. Även om ni med tiden kommer att lära er och upptäcka hur saker fungerar, så ska jag ger er lite svar på vanliga frågor som många föräldrar har. Mer om föräldrarskap och sånt kan ni läsa på Babybloggen

Ska huset vara tyst?

När ni kommit hem med barnet, så kanske ni känner att det är bra att vara så tysta som möjligt när barnet ska sova. Men, det är bättre att låta allt vara som vanligt. De allra flesta nyfödda kan sova sig igenom en hel del, samt att det är bra att de vänjer sig vid olika ljud. Annars kan det leda till att barnet vaknar när det väl sker ett oväntat ljud. Det är alltså bättre att dammsuga, diska, ha på musik med mera, redan från start.

Kan jag titta på TV medan jag ammar?

Självklart kan du göra det. Du kan göra vad du vill medan du ammar, tv, slösurfa eller spela spel på telefonen. Men ibland är det mysigt att bara vara du och barnet, då det blir en närhet under amningen.

Ska jag ge mitt barn en napp?

Det bestämmer du på egen hand. En del låter bli för att barnet ska hitta andra sätt att lugna sig själva, till exempel en tumme. Väljer du att använda napp, välj en som är särskilt anpassad efter en nyfödd.

Duscha när jag är ensam med mitt barn?

Om du verkligen behöver duscha men är ensam hemma med barnet, så kan du antingen sätta barnet i en babysitter på golvet i badrummet, eller vänta tills barnet sover middag och ta med dig babywatchern in i badrummet. Eller så väntar du in din partner.

Hur hanterar jag besökare och gäster?

De allra flesta älskar ju en nyfödd bebis. Men tänk på att de första dagarna hemma med bebisen är nog så överväldigande för er båda föräldrar. Låt bli att ta emot besök, i alla fall de första dagarna, så att ni själva hinner landa i att ni har blivit mamma och pappa. Sedan kan gäster komma, men kanske inte alla på en och samma gång.

 

6 Sep 2020