Sagomuseet i Ljungby

Sagor är en otroligt viktig del av barnens uppväxt och det är vårt ansvar som vuxna att barnen får ta del av dem på ett bra sätt. Vi har ju alla de sagor som Astrid Lindgren skrev och i Astrid Lindgrens värld kan barnen bekanta sig med Emil, Pippi och alla de andra som hon berättade om. 

Men det finns ju tusentals andra sagor! Gamla härliga sagor om troll, tomtar, vättar och annat. Dessa förtjänar också att berättas om och om igen för barnen. De har ju trots allt funnits med oss i flera hundra år. Så döm om min förvåning när en vän till mig ringde. Hon jobbar som elektriker i Ljungby och hon hade besökt Sagomuseet med sina barn och var supernöjd!

Ensam eller med guide

De berättar inga sagor här utan istället är det en plats som lite som sagan själv. Här kan barnen uppleva miljöer och se saker som hör sagans värld till och sen är det mitt jobb att berätta sagorna. Sedan kan vi tillsammans knyta samman det med saker de såg på museet. 

Det jag gillar mest är att man kan gå runt och strosa på egen hand och se och uppleva allt. Men man kan också gå med en guide som berättar bakgrunden till gestaltningarna och ger dem ett liv. Det positiva är att guiderna inte följer ett manus så besöker man platsen flera gånger så får man helt olika upplevelser! Hit ska vi åka, det är en sak som är säker! 

8 Oct 2021